Kategoriat
Yleinen

Jauhemaalaus

Jauhemaalaus tarkoittaa menetelmää, jossa muovijauhe ruiskutetaan pinnoitettavaan kappaleeseen hyödyntämällä staattista sähköä. Kun esine on maalattu, kuumennetaan sen pinta niin, että pinnoille ruiskutettu jauhemaali lopulta sulaa ja muodostaa erittäin kovan sekä kestävän maalipinnan. Lämmityksessä käytetyn uunin vuoksi jauhemaalauksesta voidaan käyttää myös nimitystä polttomaalaus, jonka lisäksi pulverimaalaus-sanaa käytetään alalla useasti. 

Jauhemaalauksen tarjoamat edut koostuvatkin kestävyyden lisäksi ekologisuudesta sekä kustannustehokkuudesta, jotka tarjoavat kiistattomia etuja monille teollisuuden eri aloille, joissa kestävää maalaustekniikkaa kaivataan. 

Jauhemaalauksen avulla saadaan aikaan kestävä maalipinta 

Jauhemaalaus tarjoaa erittäin kustannustehokkaan tavan maalata lähes millaista metallipintaa tahansa ja tekniikkaa käytetäänkin hyvin yleisesti teollisuudessa erilaisten metallituotteiden pinnoittamiseen. Tekniikka kun soveltuu mainiosti niin moniulotteisille kappaleille kuin myös valutuotteille. Joissakin tapauksissa jauhemaalausta on käytetty myös puu-, muovi-, tai komposiittituotteille, mutta niissä käyttö on hyvin paljon harvinaisempaa. 

Riippuen maalattavasta tuotteesta sekä sen yksilöllisistä ominaisuuksista ja käyttötarpeista, voidaan jauhemaalaus toteuttaa joko automaattimaalauslinjalla tai käsin tehtävänä ruiskumaalauksena. Moniulotteisten kappaleiden pintakäsittelyä voidaan myös täydentää automaattiruiskutuksen jälkeen manuaaliruiskutuksella, jolloin saadaan aikaiseksi tasainen ja saumaton mahdollinen lopputulos.

Asianmukaisesti toteutettu jauhemaalipinta suojaa tuotetta niin mekaaniselta kuin myös kemialliselta kulutukselta, kuten korroosiolta, kemikaaleilta, UV-säteiltä sekä ilmastorasituksilta. Samalla jauhemaalipinta on myös iskunkestävyydeltään täysin omaa luokkaansa. 

Jauhemaali ruiskutetaan maalattavaan pintaan

Jauhemaalauksessa käytetään pulverimaaleja, jotka ruiskutetaan maalattavaan pintaan paineilman avulla. Ennen maalattavaan kappaleeseen ruiskuttamista, värijauhe on varattu prosessin aikana sähköstaattisesti, jotta se lopulta tarttuu erittäin helposti pinnoitettavaan tuotteeseen. Tämän jälkeen esine asetetaan uuniin kovettumaan, jolloin jauhemaalipinta sulaa, muodostaen kovan ja tasaisen pinnan. 

Oikean maalin valinta vaatii asiantuntijuutta

Oikean maalilaadun valinta ei kuitenkaan aina ole helppoa ja siksi siihen kaivataan usein avuksi asiantuntevaa jauhemaalaamoa, joka osaa valita pinnoitettavalle komponentille juuri oikean tuotteen. Jauhemaalin valitsemiseen vaikuttavia tekijöitä kun on erittäin paljon, mutta oikealla asiantuntijuudella pystytään aina löytämään kestävä ja kustannustehokas ratkaisu, joka pitää tuotteen maalipinnan kestävänä vielä vuosienkin päästä. 

Ympäristöystävällinen maalaustekniikka

Jauhemaalaus on myös erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto muille pintakäsittelytekniikoille, sillä siinä ei käytetä liuottimia, jonka vuoksi myöskään VOC-päästöjä ei pääse syntymään. Myös suurin osa maalausprosessin aikana ohiruiskutetusta maalista voidaan kerätä talteen ja uudelleen hyödyntää tulevaisuudessa. Tällöin myös menetelmän hyötysuhde pysyy erittäin korkeana ja tarjoaa loputtomia käyttömahdollisuuksia eri käyttötarpeisiin.

Vastaa