Kategoriat
Yleinen

Kuntta tuo metsän rauhan pihaasi

Haaveiletko rauhaisasta metsän tunnelmasta omassa pihassasi? Tai haluatko nauttia mökillä luonnon rauhasta ilman jatkuvaa pihan hoitamista… Luonnonmukainen ja kaunis kuntta mahdollistaa haaveesi helppohoitoisesta pihasta niin kotona kuin mökilläkin. Kuntta eli siirtovarvikko on yleistynyt pihojen katteena ja noussut suosituksi vaihtoehdoksi piharakentamisessa. Kuntta on metsänpohjamattoa, joka koostuu useista eri varpulajeista.

Kuntta maisemointikeinona

Kuntan käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Se sopii yhtälailla luonnonmukaiseen ympäristöön kuin modernin arkkitehtuurin tueksi. Se menestyy myös haasteellisissa paikoissa joissa vaikkapa nurmikko ei viihdy. Jyrkät rinteetkin saavat hetkessä vihreän katteen kun ne verhotaan siirtovarvikolla. Kuntan kasvualusta on luontaisesti hapan ja vähäravinteinen, joten kasvuolosuhteet ovat suotuisat erilaisille havukasveille, alppiruusuille ja vaikkapa atsalealle. Metsäpihaan sopivaa kasvillisuutta löytyy helposti myös toistamalla ympäröivästä metsäluonnosta löytyvää kasvilajikkeistoa.

Erilaiset luonnonmateriaalit kuten puu ja kivet korostavat kuntan kauneutta ja sopivat sen lomaan mainiosti. Kahvihetki omalla puuterassilla luonnonkauniissa ja seesteisessä ympäristössä kutsuu rauhoittumaan ja nauttimaan raikkaan metsäpihan tunnelmasta.

Polkuja ja kulkuväyliä on helppo suunnitella käyttötarkoituksen mukaan vaikkapa askelkivistä tai puukatteesta. Jos pidät luonnonmukaisista metsäpoluista, sellainen muotoutuu kuntan sekaan itsestään käyttämällä samoja kulkureittejä, aivan kuten metsässäkin.

Olipa tonttisi pieni tai suuri, maalla tai kaupungissa, saat metsän tunnelman pihaasi kauniilla kunttapihalla.

Kuntta muuntuu moneksi

Alkutoimenpiteiden jälkeen kunttaa ei tarvitse hoitaa juuri lainkaan, kunhan ensimmäisen kasvukauden aikana huolehtii säännöllisestä ja runsaasta kastelusta. Juurruttuaan siirtovarvikko pärjää omillaan ja muuntuu kasvupaikkaansa.

Miltä tuntuisi kerätä metsämarjat suoraan omalta pihalta? Tämä on täysin mahdollista, sillä kuntta koostuu suurelta osin mustikan ja puolukan varvuista jotka helposti valtaavat kasvualaa suotuisilla paikoilla. Pidätkö kanervan hennon vaaleanpunaisista kukista ja lempeän vienosta tuoksusta? Kaunis kanerva on yleisimpiä kuntan seassa kasvavia lajeja ja säilyttää vihreytensä ympäri vuoden. Kuntta muuttaa muotoaan vuodenaikojen mukana puhjeten alkukesällä raikkaan vihreän sävyihin ja syksyllä taas hehkuviin ruskan väreihin verhoutuen.

Jos kuntta kuivahtaakin joistakin kohdista tai muusta syystä tuhoutuu, niin ei hätää! Se uusiutuu kyllä viimeistään seuraavan kesän aikana. Paitsi kauneutensa ja luonnonmukaisuutensa ansiosta myös helppohoitoisuutensa takia kuntta on pihaan loistava valinta.

Vastaa