Kategoriat
Yleinen

Luotettava asbestikartoitus

Uuden asbestilain astuttua voimaan vuonna 2016, on sen jälkeen kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin taloihin pakollista teettää asbestikartoitus. Rakenteisiin kohdistuva luvanvarainen kartoitus tulee toteuttaa aina ennen saneerauskohteessa suoritettavien korjaus- tai purkutöiden aloittamista. Mutta millainen on luotettava asbestikartoitus ja miten valita oikea toimija sen toteuttajaksi?

Asbesti oli suosittu rakennusmateriaali

Asbesti oli hyvinkin suosittu rakennusmateriaali varsinkin ennen vuotta 1990, jolloin sitä käytettiin vielä täysin ilman rajoituksia useimmissa rakennuksissa. Suuren käyttöasteen vuoksi pian alkoi kuitenkin ilmetä, että asbesti aiheuttaa terveydelle suurta vaaraa ja näin ollen sen käyttöä alettiin nopeasti rajoittaa ja lopulta kokonaan kieltää.

Koska asbesti oli kuitenkin pitkään erittäin laajasti käytetty rakennusmateriaali, löytyy sitä yhä tänäkin päivänä useimmista ennen vuotta 1994 rakennetuista taloista ja asuinhuoneistoista. Tästä syystä kaikkien, niin pienien kuin myös suurien saneeraus- ja purkutöiden yhteydessä on teetettävä aina tarpeeksi kattava asbestikartoitus, jonka avulla rakenteet päästään tutkimaan niissä mahdollisesti piilevän ja terveydelle vaarallisen asbestin vuoksi.

Asbestikartoitukset ovat luvanvaraisia

Kun uusi asbestilaki astui taannoin voimaan, ja sitä myöden asbestikartoitus tuli pakolliseksi kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin taloihin, on alalle putkahtanut useita uusia toimijoita. Tämä johtuu suoranaisesti siitä, että uusia asiakkaita riittää entistäkin enemmän. Asbestikartoitus ja -purkutyöt ovat kuitenkin luvanvaraisia toimija, joita ei saa kuka tahansa lain asettamien edellytysten mukaisesti toteuttaa. Näin ollen kun etsit sopivaa ammattilaista omalta alueeltasi, muista aina varmistaa, että yrityksellä on asbestin kartoitukseen ja purkutyöhön vaadittavat luvat sekä osaaminen kunnossa.

Taustalla tarkka suunnitelma

Asbestikartoitus toteutetaan aina aluksi laaditun, yksityiskohtaisen suunnitelman mukaan. Tämä suunnitelma perustuu talon ja sen rakenteiden tarkkaan tutkintaan, jossa käydään läpi, missä paikoissa asbestia olisi voitu käyttää. Ottaen huomioon talon rakennus vuoden sekä tuolloin käytössä olleet rakennusmateriaalit.

Jos taas rakenteista löytyy asbestia, pystytään tutkimuksen avulla osoittamaan, millaisesta asbestista sillä kertaa on kyse. Kun se on selvitetty, kirjataan ylös yksityiskohtainen suunnitelma siitä, aiotaanko vaarallinen asbesti poistaa suoraan ja millaisin menetelmin, vai voidaanko se esimerkiksi koteloida turvallisesti.

Asbestipurkutyösuunnitelma

Jos asbesti päätetään purkaa, tekee purkuyritys vielä asbestikaroituksen lopuksi varsinaisen asbestipurkutyösuunnitelman. Työsuunnitelmasta käy tarkkaan ilmi, millaisia menetelmiä purkuun käytetään. Lisäsi suunnitellaan kuka toteuttaa minkäkin työvaiheen sekä millaisin suojavarustein ja purkuvälinein työ toteutetaan. Myös purkutilojen loppusiivous on toteuttava tarkkaan, sillä asbestia ei saa jäädä työn jäljiltä ympäristöön yli 0,01 kuitua/cm³.

Asbestikartoituksen hinta

Asbestikartoituksen teettäminen, ja sitä myöden myös mahdolliset asbestipurkutyöt, tulevat aina luonnollisesti kasvattamaan remonttikustannuksia. Tämä on kuitenkin loppupeleissä pieni hinta siitä, että remontti tulee toteutettua lain mukaan. Samalla se estää asbestin aiheuttamat vaarat, niin ympäristölle kuin myös remontoijien omalle terveydelle. Kuitenkin voit tuurilla löytää omalta alueeltasi osaavan ja suhteellisen edullisen ammattilaisen kartoitukseen ja purkutyöhön, kun jaksat tehdä hieman taustatyötä ja kilpailuttaa saamasi tarjoukset.

Vastaa