Kategoriat
Yleinen

Näin kotisiivous etenee

Kotisiivous pelastaa kiireisen arjen keskellä. Kun kotityöt hoitaa siivouksen ammattilainen, jää sinulle aikaa tehdä muita mukavampia aktiviteetteja. Kotisiivous tehdään yleensä asiakkaan siivousvälineillä ja puhdistusaineilla hygieniasyistä. Perussiivoukseen tarvittavat välineet ovat imuri, siivousliinat, moppi, wc-harja sekä sieniä keittiön ja kylpyhuoneen puhdistukseen. Lisäksi tarvitaan yleispuhdistusainetta. Lisäpalveluissa, kuten saunan pesussa, vaaditaan tiettyjä lisävälineitä, jotta siivous onnistuu. 

Kotisiivouksen järjestys

Kodinhoitaja toteuttaa siivouksen aina puhtaasta likaiseen. Ensin puhdistetaan pinnat eli pyyhitään pölyt ja tahrat kaikilta pinnoilta. Tähän kuuluu myös kaikkien kosketuspintojen, kuten ovenkahvojen ja valokatkaisimien pyyhkiminen. Pintojen puhdistuksen jälkeen siivotaan keittiö. Keittiön siivoukseen kuuluu kaikki pinnat sekä roskien vienti, lisämaksusta voi ostaa esimerkiksi uunin tai jääkaapin puhdistuksen. Seuraavana vuorossa on vessa ja kylpyhuone: suihku, lavuaari ja wc-pönttö pestään sekä kaikki pinnat ja peilit puhdistetaan. Viimeiseksi lattiat imuroidaan ja mopataan nihkeällä mopilla. Myös kodin yleisilme siistitään, muun muassa tyynyt ja muut esineet järjestellään paikoilleen. Perussiivouksen lisäksi kotisiivouksen yhteydessä voidaan toteuttaa erilaisia lisäpalveluita lisämaksusta, suosittuja ovat esimerkiksi lakanoiden vaihto sekä ikkunoiden pesu. 

Kuinka usein kotisiivous olisi hyvä tehdä?

Kodin siivouksessa on erilaisia tapoja yhtä monta kuin on kotitalouksiakin. Toiset siivoavat ja järjestelevät vähän päivittäin, osa käyttää kokonaisen viikonlopun siivoukseen kerran kuukaudessa. Huolellinen siivous kuitenkin parantaa kodin sisäilman laatua, joka vaikuttaa suoraan asukkaiden vireystilaan sekä terveyteen. Tästä syystä kotisiivous kannattaa tehdä säännöllisesti, vaikka kerran viikossa tai kahdessa. Tällä tavoin koti ei myöskään ehdi sotkeentua aivan sikolätiksi, siistissä kodissa mielikin lepää eri tavalla. 

Kotisiivouksen voi ulkoistaa toteutettavaksi esimerkiksi kerran tai kaksi kuukaudessa. Siivouksen ammattilainen suorittaa siivouksen huolellisesti aina imuroinnista vessan pesuun, jolloin sinulle jää vain päivittäiset kotiaskareet, kuten tiskit tai pyykit. Tai sitten voit tilata kotisiivouksen ennen tärkeitä juhlia, jolloin vieraiden on kiva saapua puhtaaseen kotiin. Näin pääset itsekin keskittymään juhlien järjestämiseen, kun siivouksen hoitaa ulkopuolinen taho. Kotisiivous onnistuu myös niin usein kun haluat. Jos haluat vapautua kaikista kotitöistä, sekin onnistuu kotisiivouksen avulla. Kotisiivouksesta voi räätälöidä kokonaisuuden juuri asiakkaan toiveiden mukaan.

Ekologinen ja hygieeninen kotisiivous

Ekologinen kotisiivous tarkoittaa, että siivouksessa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän vettä. Tiskejä tai muitakaan siivoustöitä ei kannata tehdä juoksevan veden alla. Lisäksi pesuaineiden olisi hyvä olla mahdollisimman mietoja sekä ympäristölle vaarattomia. Nykyaikaisilla välineillä pääsee ekologisuudessa pitkälle, mikrokuituliinat ja -mopit ovat parhaita kodin siivousta varten. Liinat ja mopit olisi myös hyvä värikoodata, jottei samaa liinaa käytetä vessassa ja keittiössä.

Hygieeninen kotisiivous toteutetaan asukkaiden omilla siivousvälineillä. Jos tämä ei ole mahdollista, käytetään jokaisessa kodissa omia, vastapestyjä välineitä. Näin vältetään esimerkiksi bakteerien ja eläinpölyn leviäminen kodista toiseen. Siivoojat myös huolehtivat käsien pesusta ja hanskojen käytöstä siivouksen aikana. 

Vastaa