Kategoriat
Yleinen

Omakotitalon rakentaminen

Omakotitalon rakentaminen on monien suomalaisten suuri haave. Moni kuitenkin miettii, onko kodin rakentaminen liian haasteellista sekä henkisesti että taloudellisesti. Valitsemalla luotettavat ja osaavat kumppanit alusta asti, sujuu omakotitalon rakentaminen kuitenkin turvallisesti ilman yllätyksiä.

Tontin hankkiminen ja huolellinen suunnittelu

Omakotitalon rakentaminen alkaa usein tontin hankkimisella ja tontille sopivan talon suunnittelulla. Omakotitalon rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua, johon kannattaa varata reilusti aikaa. Kun talon rakennusprojekti on hyvin suunniteltu, etenevät työtkin mallikkaasti. Suunnitteluvaiheessa olisi hyvä kiinnittää huomiota myös talon rakennuskustannuksiin. Ilman tarkkaa budjettia kustannukset nousevat helposti korkeuksiin. Omakotitalon rakentamisessa tulee vastaan myös satoja, ellei jopa tuhansia pieniä päätöksiä. Näihin on hyvä varautua etukäteen suunnittelemalla suurten linjojen, kuten kodin pinta-alan ja ulkomateriaalien, lisäksi myös pienempiä yksityiskohtia.

Talopaketti vai oman kodin rakentaminen itse?

Tontin hankkimisen jälkeen omakotitalon rakentaminen jatkuu kysymyksellä: rakennanko talon itse, luotettavan kumppanin kanssa vai ostanko valmiin talopaketin? Tämä on yksi olennaisimmista tekijöistä omakotitalon rakennusprojektissa.

Tee se itse -talonrakennus projektissa rakennusmateriaalit tilataan suoraan työmaalle, jossa ne käsitellään, työstetään ja asennetaan sopivan kumppanin avustuksella. Tämä on oiva vaihtoehto, jos haluat itse olla läsnä rakennustyömaalla ja löydät sopivan kumppanin ja osaavan ammattilaisen omakotitalon rakentamiseen. Tällä tavoin pääset myös itse vaikuttamaan eri rakennusvaiheisiin, säästät rakennuskuluissa sekä muutenkin pystyt enemmän vaikuttamaan koko prosessin kaikkiin eri vaiheisiin.

Valmis talopaketti on nopea, mutta persoonaton ratkaisu

Omakotitalon rakentaminen voi olla helppoa, jos valitset valmiin talopaketin. Tällöin talopakettiyritys toimittaa viimeistellyt elementtiosat suoraan työmaalle, jolloin ne eivät vaadi muuta kuin itse asennuksen. Talopaketin etuna on nopea rakennusprosessi sekä se, että rakennusmateriaalit ovat työstetty säältä suojassa tehtaassa. Talopaketti on myös vaivattomampi vaihtoehto niille ihmisille, jotka haluavat tyytyä valmiisiin ratkaisuihin. Vaikutusmahdollisuudet eri materiaaleihin, asumisratkaisuihin sekä rakentamisen eri vaiheisiin, eivät kuitenkaan ole yhtä suuret kuin tee se itse -projektissa. Mutta talopaketti sopiikin erityisesti niille, jotka eivät ole kiinnostuneita olemaan mukana itse rakennusprojektissa. Huonoihin puoliin kun luetaan talon yksilöllisyyden puute, sillä rakennus- ja materiaalivaihtoehdot ovat erittäin rajatut.

Omakotitalon rakentamisen kustannuksiin voi vaikuttaa

Omakotitalon rakentaminen itse on edullisin tapa hankkia asunto. Kustannukset riippuvat toki paljon materiaali- ja kalustevalinnoista sekä oman suunnittelun ja työn määrästä. Usein rakennuskustannukset ovat noin 2000 €/m2, edullisimmillaan omakotitalon voi rakentaa 1200–1300 €/m2, mutta yksilöllisten ja hyvin varusteltujen omakotitalojen hinnat saattavat kivuta jopa yli 3000 €/m2.

Älä säästä väärissä paikoissa

Materiaalien ja kalusteiden laadusta tinkimällä saadaan kuitenkin pienennettyä omakotitalon rakennusprojektin kokonaiskustannuksia. Esimerkiksi keittiö ja kosteat tilat ovat kalliita ja niiden koko sekä käytettävät materiaalit vaikuttavat merkittävästi omakotitalon rakentamisen kustannuksiin. Kilpailuttamalla tuotteet saadaan selvää säästöä. Vaikka toki kaikessa ei kuitenkaan kannata säästää — esimerkiksi omakotitalon rakennustekninen suunnittelu sekä sisäilma ovat hyviä esimerkkejä siitä, joihin projektissa kannattaa erityisesti panostaa.

Vastaa